Španělsko

Španělsko - Víno

Pro Španělsko má vinařství mimořádný význam – rozlohou vinic (1 150 000 ha) je světovou jedničkou, produkcí vína pak zaujímá třetí pozici na světě po Francii a Itálii. Pro španělská vína víc než pro kterákoliv jiná a víc, než kdy předtím, platí, že nabízejí mimořádný poměr kvalita / cena. To platí nejen pro vína ze dvou oblastí DOCa, tedy pro oblast Rioja a Priorat, a pro Ribera del Duero, která je (ovšem dobrovolně) “pouze” oblastí DO, ale i pro excelentní vína z dalších oblastí (Rueda, Rias Baixas, Peňedés a dalších). Důkazem úspěchu španělských vinařů jsou obvykle jejich bodegas, architektonicky většinou mimořádné stavby. Víno patří neoddělitelně ke španělské kultuře a hlavně gastronomii, snoubení paelly z Andalusie, Valencie nebo Katalánska, tapas nebo pintxos z Baskicka či mořských plodů z Galicie se správným vínem vytváří skutečně mimořádné zážitky.

Pod pojmem španělské víno se nám obvykle vybaví školené červené, zejména z oblasti Rioja, nesmíme ale zapomínat na excelentní bílá vína odrůdy Verdejo z Ruedy nebo Txakoli z Baskicka či Albariňo z Galicie. Za těmito víny jezdí do Španělska miliony milovníků vína doslova z celého světa. Španělský apelační systém je velmi přísný a rozděluje vína do čtyř kategorií:

  • DOCa (Denominacion de Origen e Calificada – nejvyšší ocenění vína ve Španělsku, první oblastí zařazenou do této kategorie byla Rioja, dnes zahrnuje ještě druhou oblast – Priorat)
  • DO (Denominacion de Origen – dnes 50 oblastí)
  • VdT (Vino de la Tierra, víno z určité oblasti)
  • Vino de Mesa – základní stolní víno
Španělsko - Víno

Pro Španělsko má vinařství mimořádný význam – rozlohou vinic (1 150 000 ha) je světovou jedničkou, produkcí vína pak zaujímá třetí pozici na světě po Francii a Itálii.