DO CAVA
Výroba španělského šumivého vína Cava je poprvé doložena rokem 1851. Vyrábí se tradičními procesy jako při produkci šampaňského, tzv. méthode champenoise. Jméno Cava se smí používat pro vína vyrobená v osmi španělských oblastech: Aragonie, Baskicko, Kastilie a León, Katalánsko, Extremadura, Navarra, La Rioja a Valencie, a to z odrůd Macabeu, Parellada a Xarel·lo, Pinot noir, Subirat nebo Chardonnay.
Stejně jako šampaňské se i cava vyrábí různě sladká:
- Brut Nature do 3 g, bez přídavku cukru
- Extra Brut do 6 g cukru na litr (u těchto dvou typů cavy se přidává pouze víno, nikoliv cukr, to způsobuje, že jsou náročnější na kvalitu a jejich výroba je na vzestupu)
- Brut do 12 g cukru na litr
- Velmi suché (Extra Seco) mezi 12 a 17 g cukru na litr
- Suché (Seco) mezi 17 a 32 g cukru na litr
- Polosuché (Semiseco) mezi 32 až 50 g cukru na litr – jeho výroba ustupuje, u nás však stále oblíbené
- Sladké (Dulce) více než 50 g cukru na litr – přestalo se vyrábět
V naší nabídce najdete Cavu Brut a Semiseco.